La Llegenda de Sant Medir

Sant Medir fou un pagès que conreava les seves terres on ara es trova l’esplanada del miracle, a la Vall de Gausac, prop de Sant Cugat del Vallès. Tot això va passar fa ja uns quants anys. Ens remontem a l’any 303 d.C. quan l’Imperi Romà tenia com a emperador a Dioclecià i on a la ciutat de Barcino hi començaven a viure els primers cristians.

Els cristians, però, estaven perseguits pels romans i molts eren martiritzats per anar en contra la religió romana. Sever, que era el bisbe de Barcino, n’era un. I com molts d’altres va haver de fugir.

Mentre era perseguit pels soldats romans, Sever, passà per davant del bon pagès Medir que conreava la terra. El bisbe li diguè: “Si veus passar als romans digue’ls-hi la veritat, que m’has vist passar mentre plantaves faves i he fugit per aquest camí”. I així ho va fer en Medir. Una estona més tard passaren els romans corrent i en veure al pagès li preguntaren si havia vist fugir un home. Ell els hi va dir: “Sí que l’he vist, ha fugit per aquest camí mentre jo plantava faves”. Els romans no s’ho creien. Les faves que just plantava en Medir ja havien crescut i eren molt altes, era gairebé imposible. Com es pensaven que els mentia se’l varen endur pres i juntament amb el bisbe Sever el van martiritzar.

I aquesta és la història del nostre patró. Un sant pagès que mentre deia la veritat les faves miraculosament creixien i creixien fent-lo pres dels romans.

I aquest miracle encara el recordem. Si us fixeu, tots els Romeus i Romeves de Sant Medir, durant les romeries del dia 3 de març, portem medalles penjades. Son faves. I aquestes ens recorden aquell moment tant important.

Mosaic de l'Ermita de Sant Medir
Mosaic de l’Ermita de Sant Medir