La Festa de Sant Medir

Ens remontem al segle XIX quan la Vila de Gràcia començava a fer-se més gran, abans, fins i tot, de l’annexió a la ciutat de Barcelona. Vora l’any 1828. En Josep Vidal i Granès s’instal·là al carrer Gran de Gràcia (a la cantonada amb el carrer Sant Marc) tenint com a propietat un forn.

Placa commemorativa al carrer Gran de Gràcia.

Però el Sr. Vidal no gaudia de molt bona salut i sent un gran debot de Sant Medir li va fer una promesa: si es guaria aniria en romiatge fins a la seva ermita, a Sant Cugat, a sobre d’un cavall tocant un sac de gemecs anunciant per tota la Vila la seva prometença i la seva guarició.

No passaren molts anys, quan al 1830 muntà al cavall. Es trobava millor de salut hi havia de cumplir allò que va prometre. El primer any hi anà sol, però any rere any familiars i amics el seguien, creant així la primera Agrupació de Romeus, la primera Colla, la “d’en Vidal”. Poc a poc s’uniren més persones, s’hi crearen altres colles i es donava a conèixer aquesta festa als mitjans de comunicació de llavors, diaris s’en feien ressò d’aquest romiatge.

L’any 1856 morí a Barcelona, però deixà una petjada ben gran a la ciutat de Barcelona. Una petjada que avui dia encara es recorda i es segueix amb gran devoció a la Vila de Gràcia, a Sarrià, a Sant Gervasi de Cassoles, al barri del Farró, i al barri de La Bordeta. (tenint en compte que han existit Colles al Poble Sec, al barri de la Salut, etc.)

Avui dia, a l’any 2020, un total de 24 Colles ens agrupem el dia 3 de Març per retre homenatge al sant patró Sant Medir.

COM HO FEM???

Al matí totes les Colles recorren els carrers del seu barri repartint dolços agrupant-se totes, al migdia, a l’ermita del Sant, a Sant Cugat, per celebrar una Eucaristia en honor seu.

Al vespre agrupades totes segons l’any de fundació desfilen pels carrers de l’Escorial, Sant Salvador i Gran de Gràcia repartint caramels als milers de ciutadants que esperen la gran diada.

El diumenge següent a Sant Medir, la Colla La Parròquia de Sant Medir organitza una desfilada pels carrers de La Bordeta i convida a totes les colles a repartir més dolços acabant a la Parròquia i celebrant una Missa en honor del Sant.

DSC_0432
Romeus al pas per la Nova Travessera. Any 2014.