D’on venim?

La “Agrupación de Romeros de San Medir de Barcelona” remunta la seva fundació a l’any 1980, quan un grup d’amics romeus provinents de la colla La Violeta (fundada l’any 1978 i actualment desapareguda) van engrescar-se a fundar-la.

Al principi només foren una desena de persones les que començaren el nou projecte. Una d’elles, donada la seva estatura, era anomenat entre els amics com “patufet” i d’així surgí el nom de la nova agrupació. La colla, però, no va participar com a tal fins l’any 1981, tot i que l’any 1980 sortiren per primer cop a endolcir els carrers de la Vila sobre un camió.

Durant els primers anys duien una bandera petiteta i l’any 1982 es confeccionà el banderí. Quan es varen celebrar els 10 anys feren una nova bandera que es portà fins l’any 2008 i que resaltava per la seva poca llargada.

Va anar passant el temps i la colla va anar creixent fins al punt que l’any de màxima esplendor, i coincidint amb l’inici del nou mil·lenni, el 2000, la colla arribava als 53 associats. Una fita que fins al moment encara no s’ha arribat a repetir mai.

Amb l’entrada de nous socis, vora l’any 2007, es va decidir que l’agrupació necessitava un nou estandard, i amb l’ajuda i paciència de les senyores Nuria Santjaume i Rosa Alcaraz podiem gaudir al Sant Medir del 2008, in extremis, d’una bandera de més o menys 2,70m. Aquesta es va acabar de confeccionar just la nit d’abans de la gran festa poques hores abans del tret de sortida quan s’acabava de perfilar els últims detalls.

La Colla continuava el seu camí amb una vintena de socis fins l’any 2011 quan entrà una nova junta directiva presidida per Victor Barrallo. Des d’aquell moment el nombre de socis va anar augmentant fins que l’any 2015 es traspassà la frontera dels 30, aconseguint l’any 2016 46 associats.

L’any 2012 amb l’actualització dels estatuts, es modificà el nom fent desaparèixer el nom de la ciutat veïna de Barcelona i traduint-lo al català. Així doncs es passaria a dir Agrupació de Romeus de Sant Medir Els Patufets

L’any 2015 coincidint amb el 35è aniversari de la fundació es varen començar a fer actes populars (paellades, butifarrades…) i un acte de germanor a La Salle Gràcia amb la presencia de diverses Colles de Sant Medir, autoritats de la Vila i la Capella de Música Verge de Gràcia. En aquest acte s’hi va fer una missa d’acció de gràcies i un posterior refrigeri.

Al juliol de 2018 amb el tancament del Bar l’Amistat es canvia la Seu Social de la colla traslladant-se a la Parròquia de Sant Joan Baptista de Gràcia, a la Plaça de la Virreina.

Avui en dia una trentena de persones formen la família dels Patufets i surten cada 3 de març pels carrers i places de Gràcia.